In mei 2017 besloot Zayaz zo’n 600 woningen met een seniorenlabel voortaan ook voor jongeren beschikbaar te stellen. Daar bleek overduidelijk behoefte aan. Op de 63 woningen die daarna zónder label te huur werden aangeboden, kwamen gemiddeld maar liefst 250 reacties. Daarvoor waren dat er vaak niet meer dan 11. Portefeuillemanager Karlijn van der Pool van Zayaz: ‘Zo trekken we de kansen wat meer gelijk’.
“Er zijn veel meer jonge mensen op zoek naar een woning dan oudere; dat zien we duidelijk aan de reacties op de woningen die wij te huur aanbieden. Senioren blijken minder geneigd tot verhuizen. Dat is ook logisch, want de woonbehoefte van jongeren verandert meer. Ze gaan op zichzelf wonen, willen samenwonen, krijgen kinderen, of gaan uit elkaar. Maar omdat ze jonger zijn, staan ze vaak nog niet zo lang ingeschreven. Daardoor maken ze sowieso al minder kans dan ouderen, die vaak een lange inschrijftijd hebben opgebouwd. Door het seniorenlabel van een aantal 55+-complexen te verwijderen, trekken we de kansen wat meer gelijk. De angst van sommige oudere huurders voor geluidsoverlast of verloedering bleek onnodig, want het aantal klachten in deze complexen is niet toegenomen. We krijgen juist veel goede berichten! Zo schreef een bewoonster dat ze het juist gezellig vindt, wat andere praat. Ontlabeling is een gedurfde, maar succesvolle keuze gebleken. Zo kunnen we zonder bij te bouwen, vraag en aanbod veel beter op elkaar aan laten sluiten. Voor de komende jaren bekijken we samen met de gemeente, het stedelijk huurdersplatform (SHP) en de andere woningcorporaties of we nog een stap kunnen maken.”
In bewonersblad Buurt verscheen in 2019 een artikel over de ontlabeling. En de positieve reacties van 2 huurders hierop. Lees het artikel hier, op pagina 16 en 17.