zayaz-logo

Het verhaal van Janine

Eind juni 2019 werd Minitopia officieel geopend. Op het terrein aan de Poeldonk bouw(d)en dertig bewoners zelf een demontabel huis, waar ze 5 jaar in kunnen blijven wonen. Ook 6 huurders van Zayaz mochten er hun woondroom realiseren. Janine van Heertum, projectleider maatschappelijke ontwikkeling bij Zayaz: ‘Zelf bepalen hoe je huis eruit ziet, vergroot je woonplezier’.

“Onder het motto ‘Huurders bouwen zelf!’ voerden we op Minitopia een experiment uit, waarin we een groepje huurders meer keuze boden in de manier waarop ze willen wonen. We onderzoeken zo of we huurders sneller en goedkoper tijdelijke woningen kunnen aanbieden, én in hoeverre we ze zelf kunnen laten bepalen hoe hun huis eruit gaat zien. Alles wat we van dit experiment leren, gebruiken we om huurders op grotere schaal meer regie en dus meer woonplezier te bieden.

De huurders kregen ieder een bouwbudget van € 30.000 (exclusief btw) en twee keuzes: óf alles zelf doen – van ontwerp tot bouw – óf een casco woning zelf afwerken. Drie huurders kozen voor dat eerste, de rest voor het tweede. In beide gevallen kwam er geen aannemer aan te pas; dat scheelde heel veel geld en tijd. Daardoor konden we de huurprijs op € 500 per maand houden.

Zelf bouwen gaf de huurders veel vrijheid, maar bleek ook enorm intensief. De afbouwers waren in drie maanden klaar en bleven binnen het bouwbudget, maar voor de zelfbouwers bleek dat vaak niet haalbaar. In alle gevallen genieten de bewoners enorm van hun woning. Het zou mooi zijn als in de toekomst meer mensen kunnen wonen op een manier die helemaal bij hen past.”

Het interview met Janine verscheen in bewonersblad Buurt van november 2019. Op pagina 16 en 17 lees je ook het verhaal van 2 bewoners van Minitopia.

Delen

Gerelateerde verhalen

Onze woningportefeuille als wendbare vloot
Het verhaal van Karlijn

Karlijn van der Pool is portefeuillemanager bij Zayaz

4 februari 2020 Lees meer

Meer weten? Laat uw gegevens achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op!


    Dit formulier is beschermd met reCAPTCHA, de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van toepassing.